"Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

Tuesday, December 15, 2009

kenapa ye?

kenapa dan mengapa?
cuba kite tgok fenomena zaman sekarang..

first

heart = jantung

liver = hati

tp kenapa ramai masih kaitkan heart dengan hati?

sedangkan heart is jantung.liver is hati.

second

kenapa bile sakit perut.
orang akan tunjuk bahagian yg bukan perut.
tp kenapa ckp sakit perut?
kenapa tak cakap sakit small intestine.hahaha.


third

kenapa orang suka cakap ulang2..
for example.
"cuba try baju ni...."

cuba=try

tak ke ulang maknanye tu.

"cuba cuba baju niy..."


apatah lagi kalau tak cukup dengan itu.

"cuba try test baju niy.."

da cakap cuba,try pulak,ditambah dengan test.

hahaha.

kenapa ye?

3 comments:

Mr enliGhtEnment.. said...

haha..ni siyez lawak!!tp, btol la..cm, turun bawah..dah turun, bawah..ade ke turun atas??

Anonymous said...

belum ape-ape dah nak memperlekehkan bahasa melayu kita.baru belajar di mesir dah lupa cara orang melayu kita.cube untuk memperlekehkan pulak tu.jangan post contain yang menyentuh sensitiviti orang malaysia seta memperlekehknnye sehingga ketawa.kemungkinan ibu anda turut sama menggunakan ayat tersebut.perbuatan anda ibarat anda memperlekehkn ibu anda sendiri.berfikirlah dgn lebih professional .

Anonymous said...

ke hadapan anonymous.

pada pendapat saya ini bukanlah memperlekehkan. tidakkah anda sedar bahawa ini adlh sebahagian drpd fenomena hidup di mana majoriti org melayu menggunakannya. post ini hanyalah satu fakta dan hakikat hidup kita. itu sahaja. tiada kena mengena dgn bahasa jiwa bangsa. janganlah anda menjadi seorang manusia yang sgt cetek pemikiran. itu sahaja. penulis hanya ingin menyatakan dan menyedarkan bahawa setelah membacanya, kita akan tersedar, "oh ye, aku juga slalu ckp mcm tu."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails