"Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

Friday, October 23, 2009

hidup ini indah.

rasa bersyukur sgt dpt o9 arini.tibe2 wifi ntah dri mane muncul.tak tau milik sape pon.asalkan dapat cilok suda.sharing is caring maa~huhu.neway,da 3minggu hidup di bumi mesir.da mcm2 gak lalui.rasa mcm da lama sgt jek dok sini.sampai terpikir bila pulak nak balek mlaysia.padahal sebulan pon blom sampai lagi.haha.

15 haribulan 10 haritu baru jek stat kuliah.so da nk msuk minggu kedua da.and baru jek masuk kes yg kedua.first case is about physiology of kidney.second case about blood.

semua medic manchester programme student dibahagikan kepada dua division.DIVISION A and DIVISION B.group 1-10 tergolong dalam DIVISION A.then,group 11-20 tergolong dalam DIVISION B.secara puratanya setiap group mempunyai 10 org ahli.saya telah tergolong dalam DIVISION B.kebetulan pulak dapat 1group wif my housemate.huhu.

hidup di perantauan memang diuji pelbagai dugaan.1st day kuliah jek tibe2 saya telah jatuh sakit.baru jek nak blaja medic to be a doctor.then,da kene jadik patient pulak kat mesir niy.being a patient must be patient.memang patient sgt.sampai satu tahap bole rasa down sgt.bila sakit tu getting worse.macam nak balek malaysia pon ada.padahal tak sampai lagi sebulan kat mesir.ada beberapa tahun lagi yg kene tempuh.dan macam2 lagi dugaan dan cabaran yg mesti kene lalui.memang sabar.but,thank gak kepada my family,housemate,frens,and laen2 yg amek berat sal saya.

sehingga ramai orang yg tak tau keadaan saya sangat pelik tgok saya coz saya terpaksa pakai mask gi kuliah.tapi bukan h1n1 k.memang SEGAN tahap gaban ar..bila jadik keadaan macam tu memang kadang2 rasa mcm down.mcm takde semangat.tapi selalu2lah sedapkan ati dengan ayat "mungkin ada hikmahnya"hee.setiap yang berlaku mungkin ada hikmahnya.


Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap mentari...
Allah datangkan petir dan kilat...
Puas kita menangis, memanggil, mencari dimana mentari...
Rupanya Allah hendak menghadiahi kita..."PELANGI"...
Begitu juga hidup...
Kadang takdir tidak seindah keinginan kita
Sering kita mengganggap buruk
apa yang ia berikan kepada kita
Tapi sejatinya...
Dibalik keburukan itu, ada keindahan yang tertata rapi
Tapi kadang kita tidak menyadarinya.chaiyo'2!

1 comment:

Atiqah Hanis said...

teruskan perjuangan di bumi mesir.
wishing u best of luck!!!hee~
post lah lagi, best nak taw cte
luar negara nih!! ^-^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails